KESALAHAN JUVANA PDF

Kesalahan Juvana: Di manakah silapnya? Dewan Masyarakat. Garett, M. GarettSocial class and delinquency: prediction and outcomes of police juvenile. KESALAHAN JUVANA. Penglibatan golongan remaja dalam masalah juvana †¢Mengikut perundangan juvana, orang muda dan remaja. PERATUS KES KANAK-KANAK TERLIBAT DENGAN JENAYAH MENGIKUT KUMPULAN ETNIK, Chart Percentage of Children Involved In Crime by.

Author: Kazrakasa Vigar
Country: Laos
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 8 September 2014
Pages: 405
PDF File Size: 2.70 Mb
ePub File Size: 20.44 Mb
ISBN: 956-7-85480-405-3
Downloads: 92601
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kar

Selain itu, bengkel ini menghasilkan hasil kraf daripada kertas. Program ini adalah diwujudkan bagi memberi pemahaman dan penyesuaian diri terhadap objektif Jabatan Penjara, peraturan yang perlu dipatuhi dan hak-hak mereka sebagai penghuni dan aktiviti pemulihan yang perlu dilalui oleh mereka. Bengkel ini melibatkan 2 orang penghuni. Terdapat 1 orang penghuni yang bertugas harian di sini.

Institusi yang ditubuhkan bagi kanak-kanak lelaki ini telah mengalami 3 kali perubahan dari segi namanya. Tadarus Al Quran pula diadakan sepanjang Bulan Ramadhan. Sekolah ini mempunyai mempunyai seramai lima puluh orang penghuni. Sekolah Henry Gurney Wanita adalah institusi pemulihan yang di kelolakan oleh Jabatan Penjara Malaysia bagi menahan pesalah-pesalah juvana yang berumur 14 hingga 21 tahun.

Waktu perjumpaan untuk banduan bagi institusi ini adalah seperti berikut: Ianya terletak di suatu kawasan di tepi pantai Selat Melaka seluas 38 ekar dan lebih kurang 4 km dari Bandar Melaka.

TOP Related Articles  ASTM B921 PDF

Diadakan 2 kali sebulan. Sekolah ini digunakan buat pertama kalinya pada tahun Penghuni diajar semua proses membuat batik dari mencanting hingga ke proses memasak dan menjahit.

Butir-butir dibawah adalah berdasarkan maklumat pada Januari Kelas membaca al Quran diadakan 5 kali seminggu. Jadual kelas atau ceramah adalah sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Ketika PTK beroperasi, banduan-banduan diberikan latihan seperti menanam rumput, bercucuk tanam, menternak ikan air tawar, penanaman padi bukit dan menternak binatang seperti lembu, kuda, ayam dan khinzir. Ianya bermula dengan nama “Sekolah Akhlak Tertinggi” pada tahun kepada “Sekolah Latihan Pemuda” pada tahundan berubah untuk kali ketiganya menjadi “Henry Gurney School” pada kesalahah Mei iaitu sempena pembukaan rasminya yang dilakukan oleh mendiang Sir Henry Gurney.

JENAYAH KANAK-KANAK DAN UNDANG-UNDANG JUVANA DI MALAYSIA by Rozana Reduan on Prezi

Manakala logo Sekolah Henry Gurney Wanita ialah burung helang yang terbang dari api yang sedang marak. Pada tahunada antara pesalah-pesalah wanita yang ditahan adalah pesalah wanita yang di bawah umur 21 tahun.

Lingkungan tahun hinggaterdapat kesalshan orang banduanita yang ditahan di Central Women Prison yang kebanyakkannya di bawah hukuman singkat. Peraturan — Peraturan Penjara4.

Sekolah Henry Gurney

Selain itu, antara undang-undang dan peraturan yang dijadikan panduan ialah, 2. Pada awal operasi, PTK hanya mempunyai 8 orang kakitangan dan mempunyai 2 blok kesalahaj, sebuah pejabat pentadbiran, sebuah dewan makan dan sebuiah stor. Kebanyakan penghuni baru masuk akan ditempatkan di sini. Perintah Tetap Ketua Pengarah Penjara dan 6. Penghuni yang majoriti beragama Islam akan dibimbing oleh pegawai Penjara yang telah dilantik.

TOP Related Articles  CHUNK ITEXT PDF

Orang awam kesqlahan dialu-alukan untuk mendapatkan perkhidmatan dalam bidang yang dinyatakan dan boleh berhubung dengan Pegawai Perusahaan pada waktu pejabat. Dalam perkara ini, penceramah agama biasanya datang dari Pusat Latihan Dakwah Keningau dan pihak gereja St. Jarak jauhnya lebih kurang 3 km dari Pekan Batu Gajah, Perak. Kakitangan bertugas merupakan seorang Wader Penjara. Antara produk dari bengkel ini ialah kaftan, baju kurung, kemeja dan frem batik.

There was a problem providing the content you requested

Bengkel ini menyediakan kemahiran asas seperti mengait, menjahit crostich, membuat alas kaki dan membuat kain selimut jahitan tangan daripada perca kain, dan kemahiran lain yang mudah dipelajari. Antara aktiviti yang dibenarkan ialah indoor game dan out door game seperti bola jaring, ping pong dan bola tampar. Penghuni yang beragama lain seperti Buddha, Hindu atau Kristian akan mengikuti kelas atau kesxlahan keagamaan oleh penceramah sukarela.

Kemudian sekolah ini telah dipindahkan ke Telok Mas, Malaka dalam tahun Ianya menerima tempahan masakan serta menyediakan latihan kemahiran memasak kepada penghuni. Henry Ng hingga P. Program-program agama adalah secara intensif meliputi sepanjang tempoh tahanan penghuni di sini.